Historiek

Het ontstaan van de vzw Sport en Speelpleinen gaat al terug tot de jaren ‘70. In die tijd kende het dorp Eindhout een plotse bevolkingsgroei. Vele jonge gezinnen vestigden zich en al vlug bleek er een nood aan gestructureerde spel- en sportopvang. 

Een enthousiast groepje dorpelingen stak de hoofden bij elkaar en in oktober 1971 werd er een vzw opgericht met als doelstelling de recreatiesporten en het spel in al haar facetten te bevorderen. Na een bescheiden start groeiden verschillende activiteiten onder de vzw. Dankzij de vrijwillige inzet van de inwoners uit Eindhout is de vzw gegroeid tot wat zij tot op heden is. De vzw wil in de eerste plaats ten dienste staan van alle inwoners van Laakdal.

Gelegen in een bosrijke omgeving,kan jong en oud zijn gading vinden hetzij in de speeltuin, kantine, kegelbaan en feestzaal.

Speeltuin Dennenoord.

 Deze is gelegen nabij de dorpskern van Eindhout maar niettemin volop in de bossen ondergebracht. Het is een schoolvoorbeeld van hoe men met relatief weinig middelen en op een vrijwillige basis sport en spel kan bevorderen.

De diverse speeltuigen werden oordeelkundig ingepland in de beboste omgeving. Om de speeltuin uitdagend en aantrekkelijk te maken en te houden, worden deze goed onderhouden en wordt er regelmatig een nieuw speeltuig aangekocht. Het Piratennest (zie foto vooraan) is onze recentste grote aanwinst.

De speeltuin is altijd en voor iedereen toegankelijk. De kantine is open vanaf Pasen tot het laatste weekend van september. In schoolvakanties is ze alle dagen open, tijdens de schoolweken in het weekend en op woensdagnamiddag. De openingsuren zijn vanaf 13.00u tot 18.00u of langer, afhankelijk van het weer en het bezoek.

De kantine wordt opengehouden door vrijwilligers. Op deze manier kunnen de prijzen van de dranken democratisch worden gehouden en wordt iedereen betrokken in onze organisatie. Op de vraag “Wat krijgen we terug voor het openhouden van de kantine” is een eenvoudig antwoord te geven: “Dat deze prachtige speeltuin blijft en dat je steeds weer kan komen.” 

Heb je interesse om ook eens een dag de kantine open te houden,of bij een van de vrijwilligers helpen, dan kan je contact opnemen met Jos Huygens.  

Kegelbaan.

Op het domein was ook een kegelbaan . een echte houten kegelbaan met dito kegels, en was voorzien van een automatische opzet.De kegelbaan heeft nu plaats gemaakt voor de schietstand van de katapult club.
een groepje  enthousiaste   katapultschieters betwisten elkaar hier iedere dinsdagavond.wenst u deze groep sportievelingen te vervoegen, aarzel niet , u bent steeds welkom.

bent u meer creatief aangelegd, kom dan eens een kijkje nemen bij de penseelvrienden, een tof groepje, die elke donderdag voormiddag schilderen in de kantine.
of werk je liever met naald en draad,kom dan woensdagavond naar het naaiatelier
iedereen welkom.

Feestzaal Dennenoord. 

Omstreeks 1975 werd een houten zaal aangekocht van het toenmalige Amoco. In die periode deed deze dienst als feestzaal en was ook geruime tijd een vaste stek voor jeugdkampen. Na een brand werd om veiligheidsredenen deze zaal gesloten.

In 1996 is men met een groep vrijwilligers begonnen met het oprichten van een nieuw onderkomen. De werken werden beëindigd in 1999. Sedertdien beschikken we opnieuw over een zaal waarin een 300-tal mensen kunnen plaatsnemen en die voorzien is van moderne accommodatie met uitgeruste keuken en toebehoren. De zaal wordt nu vooral gebruikt voor allerhande feestelijkheden, recepties, vergaderingen,tentoonstellingen, eetdagen of culturele activiteiten.

Bouwen van een nieuwe kantine

 

 Om te blijven voorzien in de noden van de verenigingen, zowel jong als oud, startten we in 2010 met een nieuw bouwproject.  Alleen op deze manier kunne we onze klanten de juiste service blijven garanderen.

Het bouwen van deze kantine gaan we niet alleen doen!

We krijgen de hulp van niet minder dan 4 scholen uit de regio die  samen zullen werken om deze realisatie tot een goed einde te brengen.

Het gaat hier over Sila Westerlo, Kogeka Geel, GO! Malle en Tongelsbos.

Dit zijn scholen van verschillende netten die willen laten zien dat het ook op dit niveau mogelijk is om op een goede manier samen te werken en zo ervoor te zorgen dat al deze jongeren recht hebben op degelijk onderwijs.

Met dit project kunnen de leerlingen buiten de school werken waardoor ze een kans krijgen om alle praktijkervaringen om te zetten en te toetsen door het realiseren van een mooi bouwproject. Een praktijkervaring die nog jaren meegaat en waar ze later zelf nog van kunnen genieten.

Dit zal gebeuren met voldoende bijstand van leerkrachten, architect, veiligheidscoördinator en opleidingsmensen uit de verschillende aspecten van de bouwsector.

Ben je nieuwsgierig? Kom dan zeker eens kijken naar onze werkzaamheden en samen kunnen dan jullie kinderen of kleinkinderen genieten van de gloednieuwe speeltuigen. 

Er worden voldoende veiligheidsmaatregelen genomen waardoor de kinderen die komen spelen in onze speeltuin geen hinder zullen ondervinden van deze werkzaamheden.

Het bouwen van een nieuwe kantine is niet enkel nodig omdat de bestaande verouderd is maar ook omdat we meer verenigingen huisvesten in deze kantine.

De verenigingen die daardoor een permanent verblijf realiseren met deze bouw zijn Speeltuin Dennenoord,Chiro,  KAJ Eindhoudse jongeren, De penseelvrienden, Katapult club,de naaiclib,  hobbyclubjes  en wie weet welke nog in de toekomst.

Natuurlijk blijft er de mogelijkheid om leuke verjaardag- en andere feestjes te geven

 

Dankzij de inzet van menige vrijwilligers en belangloze sponsoring van bedrijven uit de regio kunnen we vzw Sport en Speelpleinen draaiende houden.

 

Iedereen die zich wil engageren in de vzw, is dan ook altijd van harte welkom.

 

Het bestuur.